3 Ocak 2012 Salı

kralların sanatı

Goblen; kralların sanatı olarak bilinmektedir. Bu nitelemeyi, başta ortaya çıkış şeklinden almaktadır. 17.yüzyılda Avrupa saraylarında sarayların dışı gibi içi de görkemli döşenirdi. Sarayın halılarından kapılarına, perdelerine, koltuklarına kadar her bir eşyada krallığa yakışır bir stil, ihtişam aranırdı. Bu zamanda dekorasyon, en ihtişamlı devirlerini yaşamıştır denebilir. Duvarlardaki resim ve tasvirler, koltukların yüz işlemeleri, perdeler, goblen denilen bu sanatın doğuşunu ortaya koymuştur. 1662 yılında Fransa'da sarayın bu ihtiyaçları için özel bir imalathane kurulmuştur. Bu imalathane, GOBELİNS adında bir ailenin sahip olduğu köşkte bulunduğu için ismini buradan almıştır.
 Türkiye'de daha çok Çarpı işi olarak bilinen el sanatının yarım çarpı işi olarakta tanımlanabilir goblen.Son derece zahmetli emek gerektiren bir iş, bittiği zaman ise ortaya müthiş bir tablo çıkıyor. Bende bu sanatla annem sayesinde tanıştım ve Bulgaristandan getirtiğimiz goblen kitlerimin ilkini bitirdim ikinciside bitmek üzere bakalım beğenecekmisiniz :)

Bu benim ilk panom, bu işin erbabı insanlar ilk çalışma için fazlasıyla zor bir model seçtiğimi söyledi renk geçişleri çok fazlaydı neyseki 1:4 tekniği ile işlendi uzundan biraz kısa bir sürede bitirdim :))

bu da bitirmek üzere olduğum goblenim çok şirin :)
Eğer daha fazla bilgi edinmek isterseniz tık tık türkçede sayfalar var ama genellikle baskılı goblenler var bu Avrupa goblenleri şemalı ve daha küçük delik işi bir kumaşa yapılıyor..




2 yorum:

  1. tatlım bir ortak noktamız daha çıktı.bende fanatik goblenciyim.bir gün bende blogumda paylaşayım.senin panonda çok güzel olmuş

    YanıtlaSil